_-_-_-_-_Deniz Evrenol Fan Sitesi_-_-_-_-_
Sitemize hoşgeldiniz! keyifli vakit geçirmeniz dileğiyle..
Üye değilseniz hemen ÜCRETSİZ KAYIT OLUN ..!!

_-_-_-_-_Deniz Evrenol Fan Sitesi_-_-_-_-_
Sitemize hoşgeldiniz! keyifli vakit geçirmeniz dileğiyle..
Üye değilseniz hemen ÜCRETSİZ KAYIT OLUN ..!!

_-_-_-_-_Deniz Evrenol Fan Sitesi_-_-_-_-_
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.



 
AnasayfaKapıAramaLatest imagesKayıt OlGiriş yap

 

 Hakemli dergiler , Akademik araştırmalar , Makale ara

Aşağa gitmek 
YazarMesaj
Tanitim




Mesaj Sayısı : 419
Kayıt tarihi : 25/06/14

Hakemli dergiler , Akademik araştırmalar , Makale ara Empty
MesajKonu: Hakemli dergiler , Akademik araştırmalar , Makale ara   Hakemli dergiler , Akademik araştırmalar , Makale ara Icon_minitimeÇarş. Nis. 01, 2015 12:09 pm

Hakemli dergiler , Akademik araştırmalar , Makale ara AcarlogoTR
Bilimsel çalışma nasıl yapılır, akademik araştırma nedir ve doğru bilginin önemi
Günümüz internet dünyasında doğru bilginin ne olduğu oldukça önemlidir. Bilgi çöplüğüne dönen internet siteleri üzerinden yapılan araştırmalar çoğu zaman insanları yanlış yönlendirmekte, eksik bilgi ile hatalı yorumların ortaya çıkmasına neden olmaktadır. Doğru bilgi sağlam bir literatür araştırmasına dayanan, gerçekçi gözlem ve değerlendirmeler ile ortaya konan bilgidir. Halbuki internette bilginin doğruluğundan çok onun akışkanlığı ve kulağa hoş gelmesi ön plana çıkmaktadır. Doğru bilgi üzerine şekillenmeyen her düşünce hatalı sonuçlar vermeye mahkumdur.
Bilimsel çalışma nasıl yapılır? Sorusunun cevabı günümüzde sadece akademisyenlerin ve/veya araştırmacıların cevabını aradığı sorulardan biri değil, doğru bilginin peşinde koşan herkesin cevabını aradığı bir sorudur. Bilimsel çalışma veya diğer bir ifade ile akademik araştırmalar temelde hakemli dergilerde yayınlanan makalelerden oluşmaktadır. Türkiye’de hakemli dergi sayısı gün geçtikçe artmakta, çok farklı alanlarda dergiler her geçen gün yayın hayatına başlamaktadır. Ancak bu dergilerin bir arada yayınlandığı, bilimsel bilgiye kolay bir şekilde ulaşılan site sayısı oldukça azdır.
Hakemli dergi nedir? Hakemli dergiler içeriğinin belli bir hakem sürecinden geçerek yani o konunun ehli olan kişilerin (genelde Proflar) kontrolünden geçen yayınların yayınlandığı dergilerdir. Genellikle üniversitelerin yayınladığı hakemli dergiler bilimsel çalışmaların kamuoyuna ve halka aktarılması için önemli kaynaklar arasındadır.

Akademik araştırmalar nasıl yapılır? Akademik araştırmanın en can alıcı aşaması konunun belirlenmesidir. Birinci aşama olan araştırma konusunun seçimi için konu ile ilgili literatür, yani önceden yazılmış olan makaleler, kitaplar ve tezler bulunur ve okunur. Sonrasında bu yayınların değinmediği veya eksik bıraktığı bir alan belirlenir ve çalışmaya başlanır. Kimi çalışmalarda tarih ve metot değişimi de aynı konunun çalışabilmesi için yeterlidir. İkinci aşamada yapılan literatür araştırmasında bulunan sonuçlar derlenir ve makalenin giriş kısmından sonra yer alan Literatür Araştırması kısmında önceki çalışmalardan elde edilen bulgu ve sonuçlara yer verilir. Devamında çalışmanın metodu hakkında seçilen metota dair bilgi verilerek analiz yapılır ve sonuç kısmına geçilir.
Literatür çalışması yapılırken bilimsel çalışmaların bulunması önemlidir. Yani Tez, kitap ve Makale Aramak ve bulmak önemli bir iştir. Tezler için YÖK’ün veri tabanından istifade edilebilir. Kitap için klasik usul kütüphaneler ve kitapçılara başvurmak gerekir. Makale ara için hakemli makalelerin yayınlandığı sitelere ve indekslere bakmak ve o siteler üzerinden makale sorguları yapmak gerekmektedir. Akademik araştırmaların indekslendiği siteler üzerinden yapılan aramalar ile araştırma konusuna uygun makaleler bulunabilir. Tabii tüm bu aramaları Google üzerinden yapmakta mümkündür. Örneğin bir arama sorgusunun sonuna pdf yazarak konu ile ilgili yazılmış makalelere Google üzerinden ulaşmak oldukça kolay olabilmektedir ancak her zaman bunun geçerli olduğunu söylemek zor.
Türkiye’de kaç hakemli dergi var? Türkiye’de Tübitak veri tabanında indekslenen 205 hakemli dergi vardır. Ancak Tübitak’ın indekslemediği hakemli dergilerle birlikte toplam sayı 500’e yakındır ve bu sayı her gün değişmekte genellikle artmaktadır. Dolayısıyla akademik araştırmalar indeksi üzerinden hakemli dergilerin ve akademik yayınların sürekli takip edilmesi, güncel ve doğru bilgiye ulaşmak açısından oldukça önemlidir.
Takıldığınız bir konu veya merak ettikleriniz için acarindex@gmail.com adresine mail gönderebilirsiniz.

http://www.acarindex.com
Sayfa başına dön Aşağa gitmek
 
Hakemli dergiler , Akademik araştırmalar , Makale ara
Sayfa başına dön 
1 sayfadaki 1 sayfası
 Similar topics
-
» Toptan Özgün Makale Hizmeti

Bu forumun müsaadesi var:Bu forumdaki mesajlara cevap veremezsiniz
_-_-_-_-_Deniz Evrenol Fan Sitesi_-_-_-_-_ :: Site Tanitimlari-
Buraya geçin: