Turnike sistemi bir çok alanda farklı ihtiyaçlar doğrultusunda kullanılmaktadır. Turnike sistemini şirketlerde, okullarda, hastanelerde, fabrikalarda, fuar merkezlerinde, sitelerde, metro ve duraklarda sıklıkla görmekteyiz.
Turnike sisteminin asli amacı geçişleri kontrol altına alarak düzenli ve kontrollü yapılmasını sağlamaktadır. Bunun yanı sıra güvenlik açısından oldukça önemli olan turnike kullanım amacına ve ihtiyaca göre üretilmektedir.
Genellikle paslanmaz çelik olarak üretilen turnike, İşletmenin mimari yapısına göre farklı malzemelerden de üretilebilmektedir. Turnike sistemi kuru kontak ile çalışmaktadır. Okuyucudan aldığı tetik ile kişilere bir geçiş hakkı verir. Böylece kişilerin geçiş esnasında kayıt altına alınması sağlanır. Tabii ki turnike tek başına bu kayıtları ve geçişleri yapamaz. Turnikelere entegre olarak personel takip sistemi, kartlı okuyucu, parmak izi okuyucu, yüz tanıma sistemi, uzaktan kumanda, buton vb. donanımlarda kullanmak gerekir. Bu donanımlarla birlikte tam bir turnike sistemi kurmuş olursunuz.
Aşağıda turnikelerin tipleri ve kullanım amaçlarını sıralamaya çalışalım.
Bel tipi turnike Sistemi : Bel tipi turnike genellikle yerden 90 cm yüksekliğinde üç adet paslanmaz koldan oluşan, gövdesi dış ortama uygun 304 kalite paslanmaz çelikten üretilen, hemen hemen bütün Access kontrol sistemleri ile uyumlu olarak çalışabilen elektronik bir mekanizmadır. Çift yönlü ve tek yönlü olarak çalışmaya ayarlanabilir. Kart okuyucu, parmak izi okuyucu, jeton mekanizması, sayaç, yüz tanıma vb. donanımlar entegre edilebilir.
Boy turnikesi : Boy turnikesi özellikle yüksek güvenlik gerektiren alanlarda kullanılır, Boy turnikesini Stadyumlarda çok fazla görebiliriz. Turnike sisteminin yanı sıra bir güvenlik görevlisi yoksa ,kişilerin turnikenin üzerinden atlanması gibi bir olasılık varsa kullanıcılar boy turnikelerini tercih etmektedirler. Bu turnikelerde hemen hemen her türlü Access kontrol sistemi ile uyumlu çalışabilmektedir. Boy turnikeleri komple paslanmaz çelik ve elektro statik boyalı olarak üretilmektedir. Dış ortamda kullanacaksanız komple paslanmaz çelik boy turnikesini tercih etmenizde fayda vardır. Boy turnikesi üç kollu ve dört kollu olarak üretilmektedir. Kullanılacak alanın durumuna göre yarım boy turnikesi üretimi de yapılmaktadır.
Engelli Turnikesi – Vip Turnike : Engelli turnikesi – Vip turnike Kanatlı ve kapı şeklindedir. Bu turnikeden Engelli arabaları, bebek arabaları ve direk geçiş yapması gereken kişiler geçiş yaparlar. Turnike diğer turnike sistemleri gibi okuyucudan tetik aldığı zaman geçiş yönüne doğru açılır. Geçiş tamamlandıktan sonra belirtilen süre içerisinde kendiliğinden kapanır. İki yönde de açılıp kapanabilir. Kanat ortası Pleksi yada Cam olarak tercihe göre üretimi yapılabilir. Gövde kısımları paslanmaz çelik olan turnikeler, diğer turnikeler ile birlikte sıklıkla kullanılmaktadır.
Hızlı geçiş turnikesi : Hızlı geçiş turnikeleri diğer turnikelere göre hem tasarım hem de kullanılan malzemeler açısından biraz farklıdır. Hızlı geçiş turnikesi karşılıklı en az iki üniteden oluşur. Turnike sisteminin üzerinde cam kanatlar vardır. Bu cam kanatlar karşılıklı kapalı olarak dururlar. Okuyucudan tetik aldığı zaman kanatlar turnikenin içerisine girer. Sensörler sayesinde geçiş tamamlandığında kanatlar tekrar dışarı çıkar ve kapı şekilde bekler. Hızlı geçiş turnikelerinde iki üniteden bir koridor oluşturmuş olursunuz. Ortasına bir adet double turnike eklendiğinde iki adet koridor oluşturursunuz. Yani ünite ekleyerek istediğiniz kadar geçiş koridoru oluşturabilirsiniz. Gövdeleri paslanmaz çelik, üst kapakları granit mermer, kanatları da temperli camdan üretilmektedir.
http://www.turnike-sistemi.net