GenelPara forex yatırımcıları için dolar ve euro kurunun anlık fiyat değişimlerini gösteren ve canlı grafikler ile teknik analizler yapmalarını sağlayan bir sitedir.
ABD doları endeksi (USDX), ABD'nin en önemli ticaret ortaklarının çoğunluğunun bir para birimi sepetinin değerine göre ABD dolarının değerinin bir ölçüsüdür . Bu endeks, aynı ana para birimlerinden döviz kurlarını kullanan diğer ticaret ağırlıklı endekslere benzer .
Endeks şu anda faktoring hesaplanır
döviz kurları ndaki dahil altı büyük dünya paralar Euro (EUR), Japonca yen (JPY) Kanada doları (CAD), İngiliz sterlin ( GBP ), İsveç kronu ( SEK ) ve İsviçre frangı (CHF). EUR, endeksin açık ara en büyük bileşenidir ve sepetin neredeyse yüzde 58'ini (resmi olarak% 57,6) oluşturmaktadır. Endekste yer alan diğer para birimlerinin ağırlıkları: JPY (% 13.6), GBP (% 11.9), CAD (% 9.1), SEK (% 4.2) ve CHF (% 3.6).
Endeks 1973'te 100 temeliyle başladı ve o zamandan beri değerler bu tabana göreli. Bretton Woods Anlaşması feshedildikten kısa bir süre sonra kuruldu . Anlaşmanın bir parçası olarak, katılımcı ülkeler bakiyelerini ABD doları ( rezerv para birimi olarak kullanılmıştır) olarak kapatırken, ABD doları 35 $ / ons oranında tamamen altına çevrilebilirdi.
USD'nin aşırı değerlenmesi, döviz kurları ve bunların altının fiyatlandırılma şekliyle bağlantısı konusunda endişelere yol açtı . Başkan Richard Nixon, altın standardını geçici olarak askıya almaya karar verdi , bu noktada diğer ülkeler altın fiyatı dışında herhangi bir takas anlaşması seçebildiler. 1973'te birçok yabancı hükümet, döviz kurlarının dalgalanmasına izin vererek anlaşmaya son verdi.
ABD
dolar kaç tl endeksi, tarihi boyunca sert bir şekilde yükseliş ve düşüş göstermiş, Şubat 1985'te 164.72 ile en yüksek noktasına, Mart 2008'de 70.698 ile en düşük noktasına ulaşmıştır. 25 Mart 2020 itibarıyla endeks 100,35 değerini taşıdı, bu da ABD dolarının 1985'ten bu yana para sepetine karşı değer kaybettiği, ancak kabaca 1973'teki başlangıç değerine eşit olduğu anlamına geliyor. Endeks , aşağıdakiler de dahil olmak üzere makroekonomik faktörlerden büyük ölçüde etkileniyor. karşılaştırılabilir sepete dahil olan dolar ve yabancı para birimlerinde enflasyon / deflasyon ve bu ülkelerdeki durgunluklar ve ekonomik büyüme.